Taxi utomlands

Att åka taxi utomlands kan vara lite besvärligare än hemma, speciellt om man inte kan språket flytande. Många är det som råkat ut för lurendrejare och många ser turister som ett lätt byte, någon som är lätt att lura på pengar. Sätten dem kan luras på är många, bland annat, ta en lång omväg, inte nollställa taxametern, ge ett fast pris som är långt över det som det skulle kostat etc. Därför är det alltid bra att ta reda på så mycket som möjligt om taxikulturen i det land man ska till innan man åker. Åtminstone om man tänkt att åka taxi när man är där.

Ett exempel på städer där det är extremt vanligt med lurendrejare för taxi är New Delhi. Här har chaufförerna som sport att lura turister som ska från flygplatsen till sina hotell. Du kan betala för resan redan innan du åker och får en biljett som du ger till taxichauffören när du är framme vid ditt hotell. Utan denna lapp får inte han någon ersättning. Redan ett par hundra meter från flygplatsen tar chauffören upp ”en kompis” som ska åka med. Denna berättar om att det inte går att åka till ditt hotell, att ni bara ska se på ett par andra hotell osv. Allt från utgångsförbud till att det blivit krig kan användas. Det händer även att de kör dig till hotell med väldigt snarlikt namn som det du ska till. Så var på din vakt nästa gång du tar en tripp till New Delhi!

Även när man är utomlands så kan priserna variera beroende på vilket bolag man åker med, vilken tid det är på dygnet med mera. Det är alltid bra att ta reda på i förväg vad som gäller för de olika, vad det landets lagar om taxi säger tillexempel. Det kan vara sådant som om dem får ta extra betalt för baggage, om dem får lov att ta fast pris och så vidare. I många större städer så är det förbjudet för taxibilar att ge ett fast pris till exempel, om det inte gäller längre sträckor som till flygplatser etc. I vissa städer som New York så finns det precis som i Sverige trängselskatt, eller så kallade ”tolls” när man kör mellan stadsdelar. Där får resenären själv betala extra för dessa medan om du åker i Stockholm tillexempel så är det taxibolaget som betalar.

Taxiprices.com

Allt detta kan vara lite svårt att hålla reda på och vart hittar man egentligen alla sådan här information? Jo det finns en fantastisk sajt just för detta ändamål och det är Taxiprices.com Där finns all information du behöver för att åka taxi i de flesta större städer utomlands, både i och utanför Europa. Du kan läsa om hur mycket dricks man ska ge, vad man ska akta sig för, vilka regler som gäller och så vidare. En väldigt bra informationssajt helt enkelt som uppdateras ofta.

Ett alternativ är att läsa på från en reseguide över destinationen. En bra sajt som listar många svenska reseguider är reseguider.nu.