Taxi i Sverige

När man ska åka taxi i Sverige så ligger de största skillnaderna mellan vilket taxibolag man åker med. Vi har flera i landet och i en och samma stad kan det vara flera olika som kör. Vilket pris man får varierar alltså ofta beroende på vilket bolag man väljer att åka med men det finns även andra saker som kan spela in.

Det kan bland annat bli olika pris beroende på vilken tid på dygnet man åker, om man beställer taxin i förväg eller om man haffar den på gatan. Taxipriserna skiljer sig även åt beroende på vart i landet man är någonstans. Generellt sett kan man få tag i billigare taxi i de större städerna än vad man kan på mindre orter. Det beror mest på att konkurrensen är större i större städer eftersom att där finns det fler taxibolag. På mindre orter finns det ibland bara ett eller två bolag och då blir det dyrare.

Fast pris

En del taxibolag har specialiserat sig på en viss destination och har fast pris till den. Ett exempel på det i Stockholm är bland annat när man ska åka taxi till flygplatsen. På den resan har flera bolag ett fast pris. Åker man från city brukar det priset ligga på runt 400 kronor vägen. Just att ta taxi till Arlanda är populärt eftersom att folk vill vara säkra på att inte missa sitt tåg och det är mer bekvämt när man har mycket packning.

Tips

När man åker taxi i Sverige så kan det vara bra om man på förhand själv vet vilken som är närmaste vägen att åka dit man ska. Visst det kanske inte är så lätt alla gånger men om man tillexempel tar en taxi hem från stan. Det är ju så att många taxibilar använder sig av GPS för att hitta nuförtiden och det är sällan så att apparaten visar den närmaste vägen. Då är det bra att hänga med i svängarna så att man kan säga till och berätta hur dem ska köra istället. Är man på ett ställe man inte varit förut så är det ju inte så lätt att veta vad som är närmast och inte men kan man så bör man säga till.

Åker du ensam på kvällen eller natten är det bra att alltid anteckna taxichaufförens nummer och bilens nummer. Dem ska alltid stå på tydliga skyltar fram i bilen hos alla legitima taxibolag. Det är för din egen säkerhets skull, om det mot all förmodan skulle hända något så kan du anmäla. Det kan även vara bra att ha något så när koll på tiden man åker och ta alltid kvitto.