Svarttaxi

De flesta har antagligen hört talas om att det finns något som kallas för svarttaxi i Sverige. Men vad är det egentligen? Jo svarttaxi är ett ord för en form av transportverksamhet mot betalning som inte är laglig eller godkänd.

 

En svarttaxi består ofta av en privatägd personbil med en förare som antagligen inte har taxikörkort. Du har säkert sett svarttaxichaufförerna någon sen kväll när du varit ute, de står ofta vid vältrafikerade platser och frågar folk om dem vill ha taxi. Oftast kan man få fast pris eftersom dem inte har någon taxameter i bilen. Att köra svarttaxi eller att bedriva denna form av verksamhet är olagligt i de flesta länder. Dessutom så är det inte ett säkert transportmedel. Det är oftast med svarttaxiresor som det händer olyckor eller resenärerna råkar ut för våldshandlingar och rån. Polisen i Sverige varnar allmänheten och vill att de ska avstå från att åka svarttaxi eftersom att det är så. Dessutom finns det många svarttaxibilar som är kopplade till och står under beskydd av den organiserade brottsligheten.

 

Det är många människor som varit oförsiktiga och åkt med svarttaxi, det har sedan lett till att de blivit rånade, våldtagna eller misshandlade. Det finns flera ligor i omlopp som har en strategi som går ut på att ta alkoholpåverkade resenärer och sedan utnyttja dem. Om man råkar ut för detta med en svarttaxi så är det väldigt svårt att få den skyldige straffad. Många förundersökningar läggs ner på grund av att man inte vet vad chauffören hette, man har inte skrivit ner registreringsnummer etc. En svarttaxi kan inte spåras på samma sätt som en laglig taxibil.

 

För de bolag som är godkända och kör taxi så betyder svarttaxiverksamheten stora förluster i kassan när folk väljer svarttaxin. Så på det sättet kanske det skulle kunna vara ett sätt att bojkotta de större företagen men å andra sidan. Det är inte säkert att åka svarttaxi och det kan dessutom bli dyrare plus att du bidrar till en olaglig verksamhet.